siyah, kozalak şeklinde meyveleri olan, ortalama 8-9 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. 600 yıl yaşayabilir. Meyvelerine Ardıç Tohumu da denilir. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, acı madde, glikoz ve sakaroz içerir. C vitamini açısından da zengindir.
Ardıcın Faydaları: Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Kansızlığa iyi gelir. Hastalıklarda, iyileşme devresini kısaltır. Antiseptiktir. Kandaki şeker oranını düşürür. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser,
adet ağrılarını azaltır. Kuvvetli bir idrar söktürücü olan Ardıç, böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Terletici bir bitki olduğu için vücutta biriken fazla suyu boşaltmaya yardımcı olur. Romatizma şikayetlerini azaltır. Solunum yollarını açıcı etkisi ve içerdiği C vitamini ile soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
Ardıç Ağacı ve Tohumu nasıl kullanılır? Ardıç tohumu kurutulup yenebileceği gibi toz haline getirilerek (kaynatmadan) suya karıştırarak da kullanılabilir. Ardıç tohumunun dışında, ardıcın odunu ve dallarından elde edilen ardıç katranı da kullanılır. Odunundan kalem yapılır, dallarından elde edilen katran ise egzama ve uyuz gibi bazı cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder