6 Ocak 2016 Çarşamba

Ardıç ağacı kuşun "tekelinden" kurtarıldı

Doğadaki üremesi, ardıç kuşunun midesinde kabuğu açılan tohumun, dışkıyla toprağa düşerek çimlenmesiyle gerçekleşen ardıç ağacı, Eğirdir fidanlığında uygulanan özel yöntemle yetiştiriliyor - Eğirdir Fidanlık Müdürü Divrik: "2004'ten bu yana 10 milyon civarında ardıç üretimi gerçekleştirilip, doğaya dikimi yapıldı" - "Ardıç ağacı yetiştirme yöntemimiz, dünyanın başka hiç bir yerinde kullanılmıyor"

ISPARTA (AA) - MURAT YOLCU - Ardıç ağacının yetişmesi, Eğirdir Fidanlığında kullanılan özel yöntemle ardıç kuşunun ''tekelinden'' kurtarıldı.



İğne yapraklı bir tür olan ve yetişmesi yıllar süren ardıç ağacı, orman ağaçları arasında üremesi yönüyle diğerlerinden ayrılıyor. Ardıç ağacının üreme yolculuğu, ağaçtan yere dökülen tohumların bir ardıç kuşu tarafından yenilmesiyle başlıyor. Kuşun sindirim sisteminde kabukları açılan tohum, dışkı ile toprağa karışarak çimleniyor, böylece fidan oluşuyor.

Doğadaki üremesi adeta ardıç kuşuna bağlı olan ardıç ağacı, 2004'ten bu yana Eğirdir Fidanlığında özel bir yöntemle üretilebiliyor. Dünyada sadece Eğirdir Fidanlığının kullandığı yöntemle bugüne kadar 10 milyon civarında ardıç fidanı yetiştirilerek doğaya dikiminin yapıldığı bildirildi.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Fidanlığı'nda, köylülere belirli bir ücret karşılığında toplatılan kozalaklar kurutuluyor. Tohumlar, makine ile kozalaktan çıkarılıp üzerindeki çimlenmeye engel yağlı reçineyi ortadan kaldırmak için de limon tuzu ile meşe külünden yapılan suda 3 gün bekletilip, ekime hazır hale getiriliyor. Daha sonra toprakla buluşturulan tohumlar, ardıç kuşuna gerek kalmadan çimleniyor. Bu şekilde üretilen ardıçlar, Türkiye 'nin farklı yerlerinde dikiliyor.

- "Bu yöntem dünyanın başka yerinde kullanılmıyor"

Eğirdir Fidanlık Müdürü Alime Divrik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ardıç ağacının Türkiye için önemli bir tür olduğunu, en kurak alanlarda bile yetişebildiğini söyledi.

Kurak Anadolu bozkırları düşünüldüğünde ardıç ağacının öneminin arttığını dile getiren Divrik, bundan dolayı bu türü geliştirmenin yollarını aradıklarını kaydetti. Daha önce bu ağacın sadece ardıç kuşu sayesinde ürediğini, bunun da popülasyonunu azalttığını vurgulayan Divrik, ardıç ağacını kuşun "tekelinden" kurtarmak için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Divrik, 2004 yılında fidanlıkta görevli Orman Mühendisi Cemal Gültekin'in öncülüğünde çalışma başlatıldığını dile getirerek, meşe külü ve limon tuzu gibi maddelerle, tohumun ardıç kuşunun midesinde geçirdiği evreler ve dışkısıyla oluşan ortamdan yola çıkarak fidanlıkta üretilmesine çalışıldığını anlattı.

Bu yöntemle tohumların çimlenmesini sağladıklarına dikkati çeken Divrik, "Ardıç ağacı üretmede bu yöntem dünyanın başka yerinde kullanılmıyor. Boz ardıç, dikenli ardıç ve kokulu ardıç olmak üzere 3 tür ağaç ürettik. Bu yılki üretimimiz 1,5 milyon civarında. Kitlesel üretime başladığımız 2004'ten bu yana 10 milyon civarında ardıç üretimi gerçekleştirip, doğaya dikimi yapıldı" diye konuştu.

Divrik, üretim yöntemlerinin çok dikkat çektiğini, Lübnan ve Türkmenistan'dan gelen yetkililerin fidanlıklarında inceleme yaptığını sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
;