17 Ekim 2012 Çarşamba 4 yorum

Ardıç kuşu ve Ardıç Ağacı Hikayesi



Ankara da isim uzamıştı. İstanbul’a dönüş için aldığım biletimi değiştirmem gerekiyordu. Öğle arasında Sıhhiye’deki otobüs yazıhanesine gidip biletimi erteletmek için acele ediyordum. Kalabalıkta koşarken çarpıştık o yaşlı adamla. Sendeledi, elindeki büyük sepette bulunan tahta kasık, masalar yola saçıldı. Sanırım Belediye zabıtasından kaçıyordu. Heyecanlanmış, rengi solmuş, nefes nefese kalmıştı. Sakinleşmesi için koluna girip yol kenarındaki banka oturmasını sağladım. Savrulan kasık ve maşaları toplayıp ben de yanına oturdum. Sepetten dağılanları yerine dizip, bir yandan da;
0 yorum

Üremesi Bir Başka Türe Bağlı Bir Ağaç Türü Ardıç Ağacı.

Ardıç ağacı tohumlarını yere döker ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu ( Karatavuk) tarafından yenmedikçe hiçbir işe yaramaz. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır.
Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar tutar. Türkiye’de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi-Orta Anadolu

Kışın yapraklarını dökmeyen daimi yeşil ağaçlardan. Yaprakları küçük pulsu veya iğne şeklinde olup 1-2 cm uzunluğundadır. Bir evcikli veya iki evcikli bitkilerdir. Ardıç yemişi diye anılan kozalakları dişi ağaçlar üzerinde bulunur. Ardıç türleri kozalaklarının büyüklüğüne, rengine ve özellikle her kozalağın içinde bulunan tohumlarının sayısına göre birbirinden ayırt edilir.

Çeşitleri ve kullanıldığı yerler: Sıcak iklimlerde ve korunmuş alanlarda ağaç gibi büyümesine karşılık, soğuk bölgelerde çalı manzarasındadırlar. Genel olarak odunu yumuşak ve dayanıklıdır. Kurşun kalem yapılır. Kerestesi de demiryolu traversi olarak kullanılır.
0 yorum

Ardıç Kuşu Ayırt Etme İpuçları

Ökse, kızıl, öter ve tarla ardıcı.

İpucu 1. Göğüs ve kanat altındaki beneklerin sıklığı ve şekli.

En ince benekler kızıl ardıçta. Göğüste sık çizgiler halinde ama göğüsten kanat altlarına doğru gittikçe incelir. Benekler çizgi çizgidir. En kalın benekler ökse ardıcında. Benekler yuvarlak/dikdörtgen ve sıktır. Öter ardıcın benekleri ise üçgen şekilli. Üçgenin içi doludur ve sivri ucu yukarı doğrudur. Tarla ardıcının beneklerinin içi nispeten boş, yer yer ok ucu gibi. Ancak okun ucu aşağı doğru.
0 yorum

Ardıç Kuşları Fotoğrafları


Ardıç Kuşları Fotoğrafları



0 yorum

Tarla ardıcı (Turdus Pilaris) Kuş Sesi


Tarla ardıcının göğsünde de sarılık var. Öter ardıçla karıştırmamak için üçgen şekilli beneklerin sivri ucunun yönüne ve üçgenlerin doluluğuna bakın. Ayrıca göğsündeki benekler belirgin bir siyahlık oluşturur. Çok büyük sürüler halinde görebilirsiniz. Görürseniz, onları izlemenin ne büyük bir keyif olduğunun farkına varırsınız. Şanslıyım ki kampüste doya doya izlediğim anlar oldu. Tekrarlayalım: Tarla ardıcının beneklerinin içi nispeten daha az dolu. Sivri ucu da aşağıya doğru. Tarla ardıcı sesi için yukarıdaki videoyu izleyiniz.
0 yorum

Öter ardıç (Turdus philomelos) Kuş Sesi



Göğsünde ve kanat altında sarılık var. Ormanları tercih eder. Özellikle de nemli ve karışık olanları. Diğer ardıçlarla karma gruplar yapabilir. Kalabalık gruplar halinde görmek mümkün. Sadece sesini duyarsam öter ardıç mı karatavuk mu emin olamıyorum. Her ikisinin sesini arar ara dinlemek, hatırlamak iyi oluyor. Tekrarlayalım: Öter ardıcın benekleri üçgen şekilli. Üçgenin içi daha dolu ve sivri ucu yukarı doğru. Öter ardıç sesi için Yukarıdaki videoyu izleyiniz.
0 yorum

Kızıl Ardıç (Turdus iliacus) Kuş Sesi


Bu ardıcı gözünün üstündeki sarı sürmesi ve göl altındaki bıyığından da ayırabilirsiniz. Diğer ardıçlarla karma gruplar yapabilir. Daha nadirdir. Türkiye’nin batı ve orta kesimlerinde bulunur. Çok soğuk kışlarda şehir parklarına iner. Her kar zamanı görmek için can atardım. Bu kış görür müyüm ki?Neyse, biz ipucunu tekrarlayalım: En ince benekler kızıl ardıçta. Benekler göğüste sık çizgiler halinde ama göğüsten kanat altlarına doğru gittikçe incelir. Benekler çizgi çizgi. Kanat altı kızıl. Kızıl ardıç sesi için yukarıdaki videoyu izleyiniz.

0 yorum

Ökse Ardıcı (Turdus viscivorus) Kuş Sesi


Adı üstünde ökselerin etrafında olurlar. En azından ben çoğunlukla öyle gördüm. Bu yarı parazit bitkinin (neden yarı parazit olduğu bir sonraki yazımda) yayılmasını da sağlarlar. Kondukları söğütlerin altındayken kafama az ökse tohumu düşmedi. Üstelik de gevezeler. Türkiye’nin en doğusu dışında yaygın. En iyi görebileceğimiz zaman kış mevsimi. Tekrarlayalım: En kalın benekler ökse ardıcında. Benekler yuvarlak/dikdörtgen ve sık. Ökse ardıcı sesi için yukarıdaki videoyu izleyiniz.
0 yorum

Karatavuk (Turdus merula) Kuş Sesi



Erkeği simsiyah. Sadece gagası ve göz çevresi turuncu. Dişisi ise kahverengi ve gagası turuncu değil. Parklarda, bahçelerde, ormanda görebilirsiniz. Görmeseniz de sesini mutlaka duyarsınız. Temelde iki türlü ötüyor. Birisi sinirli. Tehdit ya da uyarı olursa sinirli ötüyor. Diğerinde dünyanın en iyi şarkıcısı oluveriyor. Öter ardıcın sesi karatavuğa çok benzer. Zaten maharet de bu sesleri ayırmada. Karatavuk sesi için yukarıdaki videoyu izleyiniz.
0 yorum

Boğmaklı Ardıç (Turdus torquatus) Kuş Sesi



Boğmaklının erişkini kolaydır da genci zordur. Karatavuk sandığımız zamanlar olmadı değil. Erişkinin boynunda beyaz bir leke olur. Diğerlerine göre daha utangaç ve genel olarak daha az görülür. Kayalık yerleri sever. Ben de sadece birkaç defa ve her seferinde bir kayanın üzerinde görmüştüm. Bu tür için sonbahar göçü daha iyi bir zaman. Boğmaklı ardıç sesi için Videoyu İzleyiniz
0 yorum

Ardıç Kuşu Şiiri

Bahar kadar güzeldin
Özgür bıraktığım yerde,
Bense en ucundaydım
Örselenmiş bir dalın.
Mırıldanırdım şarkıları
Kendimce durmadan,
Seninle olamadığım
Uzaklarda bir yerde.
Rengarenk çiçeklerle
Donanmış yeryüzünde,
Zarif bir çiçektin
Solgun kalan ışıkta.
Hayat paylaşılmakta
Boşluklara sarınıp sensiz,
Sabahtan akşama dek
Akşamdan ayaz sabaha.
Her kim öldürdüyse
0 yorum

Tarla Ardıç Kuşu Beslenirken Video


Tarla ardıç kuşlarının yaşam alanları ormanlar ve parklardır.

0 yorum

Ardıç Kuşu Hakkında Eğitici Bir Video



Bu video kuşların tanıtımı ile ilgili hazırlanmıştır.
Resimler ve müzikler eğitim amaçlı kullanılmıştır.
2 yorum

Cırık Kuşlarını (Ardıç Kuşu) Avlamayalım

Lütfen Cırık (Ardıç Kuşu) avlamaktan vazgeçelim. Avladığımız kuşun eti bir kişiyi doyurmayacak kadar azdır ama yüzlerde ardıç fidanını toprağa fideleyecek kadar büyük bir kudrete sahiptir. 

Dağlarımızın bozkırlarımızın yüzlerce yıl önce olduğu gibi yeniden ardıç ormanlarıyla kaplanması en büyük hayalimizdir. Susuz, kıraç arazilerde çok az su ile yaşayabilecek köyümüzde yetiştirilebilecek en uygun ağaç türü ardıç ve meşe ağacıdır . Fakat ardıç ağacını diğer ağaçlardan ayıran en önemli özelliğinin, tohumlarının doğal yollarla çimlenmesinin mümkün olamamasıdır.
0 yorum

Ardıç Kuşu ve Sevda


Yüzünü biriktiriyorum şimdi
çünkü ben, bir ardıç kuşu gibi
kendi ölümüyle beslenen
güncesi ayrılıklarla dolu
ve teni her yaz
ayrı güneşlerde yanan bir çocuğum.

Ne kadar alışkınım bilsen
yazılmayacak mektuplar için adresler alıp-vermeye
yılların yorgunluğuyla sararan
silik, umarsız, gizini saklı tutan
ve bir daha yaşanmayan resimlere.
0 yorum

Ardıç Kuşu Ve Ağacının Hikayesi (Yaşanmış Bir Olay)


Dr. Mehmet Uhri ' nin Ankara ' da Sıhhiye ' de başından geçenleri öykülendirdiği videoyu izleyebilirsiniz .
0 yorum

Bozkır’ın Umudu; Ardıç Kuşları


Anadolu bozkırlarının yüzlerce yıl önce olduğu gibi yeniden ardıç ormanlarıyla kaplanması en büyük hayalimizdir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi kıraç arazilerde çok az su ile yaşayabilecek en uygun ağaç türünün ardıç ağacı olduğunu bilimsel araştırmalar ortaya koymuştur. Fakat ardıç ağacını diğer ağaçlardan ayıran en önemli özelliğinin, tohumlarının doğal yollarla çimlenmesinin mümkün olamamasıdır.

Ardıç tohumlarının ARDIÇ KUŞLARI tarafından yenilmesi sonucu midesinde kimyasal bir reaksiyon görmesi ve dışkı yoluyla toprakla buluşması ile çimlenme meydana gelebilmektedir. Sadece çimlenmesini sağlamakla kalmayıp, ağaç dikmenin imkânsız olduğu, yalçın kayalıklara bile dışkılarını yaparak tohumları oralara kadar taşırlar. Ardıç ağacı ile ardıç kuşları arasındaki bu İLAHİ İLİŞKİ sayesinde, ardıç ormanlarının sürekliliği sağlanabilmektedir.

0 yorum

Ardıç Kuşu Eylem Planı - Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdür Vekili Ahmet Duran

Ardıç Kuşu Koruma Eylem Planı ve Ardıç Kuşlarının Önemi Hakkında Söylemler; Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdür Vekili Ahmet Duran'dan

0 yorum

Ardıç Ağacı, Tohumu, Yağı & Ardıcın Faydaları

Ardıç Ağacı ve Tohumu (Juniperus Communis):Güzel kokulu, sivri ve uzun yaprakları; parlak
siyah, kozalak şeklinde meyveleri olan, ortalama 8-9 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. 600 yıl yaşayabilir. Meyvelerine Ardıç Tohumu da denilir. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, acı madde, glikoz ve sakaroz içerir. C vitamini açısından da zengindir.

Ardıcın Faydaları: Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Kansızlığa iyi gelir. Hastalıklarda, iyileşme devresini kısaltır. Antiseptiktir. Kandaki şeker oranını düşürür. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser,
adet ağrılarını azaltır. Kuvvetli bir idrar söktürücü olan Ardıç, böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Terletici bir bitki olduğu için vücutta biriken fazla suyu boşaltmaya yardımcı olur. Romatizma şikayetlerini azaltır. Solunum yollarını açıcı etkisi ve içerdiği C vitamini ile soğuk algınlığına karşı faydalıdır.

Ardıç Ağacı ve Tohumu nasıl kullanılır? Ardıç tohumu kurutulup yenebileceği gibi toz haline getirilerek (kaynatmadan) suya karıştırarak da kullanılabilir. Ardıç tohumunun dışında, ardıcın odunu ve dallarından elde edilen ardıç katranı da kullanılır. Odunundan kalem yapılır, dallarından elde edilen katran ise egzama ve uyuz gibi bazı cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.
0 yorum

Şifalı Bitkiler: Ardıç Ağacı

Allah'ın bir kitap olarak yaratıp bizlere sunduğu tabiat vasıtasıyla, her yıl sonbaharda bizlere yabanî meyvelerden oluşan zengin bir koleksiyon takdim edilmektedir. Yakuttan gerdanlık, simsiyah inci, zümrüt ve topaz (sarı yakut) mücevherler gibi rengarenk mevyeler herkese hitap etmektedir. Bunlardan birçoğu vitamin, mineral tuz, organik asit, früktoz ve aromatik madde bakımından zengin olup, vücudumuzu temizleyecek ve takviye edecek hususiyetlere sahip olarak yaratılmışlardır. Kuş dünyası da aradığı her şeyi, meselâ deniz aşırı göç uçuşları için gerekli beslenme ve gücü bu yabanî meyvelerde bulmaktadır.
Bütün bu yuvarlak, oval, yabanî meyveler arasında ardıç, hususî bir yere sahiptir. Ardıç meyvesine değer verme Avrupa’da Orta Çağ’a kadar geri gitmekte. Vebanın hüküm sürdüğü bu dönemde gökten bir sesin yükseldiği rivayet edilmekte: “Ardıç ve anason yiyiniz, böylece süratle ölmezsiniz.” Önceleri salgın tehlikesi baş gösterdiğinde kütük kütük ardıçlar ateşe verilir ve çuvallar dolusu bu ağacın meyvesi ağızlarda çiğnenirmiş.

Ardıçın koruyucu gücüne olan inanç bugüne kadar süregelmiştir. Avrupa’da bazı dağlık bölgelerde hâlâ ev ve ahırlar, hastalıktan korunmak maksadıyla ardıçla tütsülenmektedir.
16 Ekim 2012 Salı 0 yorum

Bozkır Ardıç Kuşu Koruma Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

İlçemiz Bozkır’da 16.10.2012 tarihinde Bozkır Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonunda ORMAN VE SU İŞLERİ 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yürütülen Ardıç Kuşu ve Ardıç Ağacı Koruma Eylem programının açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdür Vekili Ahmet Duran gerçekleştirdi. Toplantıda Bozkır Kaymakamımız kısa bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, Orman ve Su İşleri 8.Bölge Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdür Vekili Dr. Musa Çelik Ardıç Kuşu ve Ardıç Ağacı hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

0 yorum

Anadolu Bozkırına Umut Haber


Eğirdir Orman Fidanlığı, yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenebilen ardıç ağacını, kimyasal ortamda çimlendirmeyi başardı. Böylece İç ve Doğu Anadolu'nun bozkırları yeşilliğe kavuşacak.


AA - ANTALYA - Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki orman fidanlığı mühendisleri, yalnızca ardıç kuşunun dışkısından çimlenebilen ardıç ağacını, kimyasal ortamda çimlendirmeyi başardı. Eğirdir Orman Fidanlığı Müdür Yardımcısı Hazin Cemal Gültekin başkanlığında oluşturulan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'nden bir profesör, bir doçent ve bir doktorla fidanlık personeli beş teknikerden oluşan ekibin, uzun yıllar süren çabaları olumlu sonuç verdi.

0 yorum

Ardıç Kuşunun Korunması Hakkında Mevzuat

Ardıç kuşu, MAK ile koruma altında olan küresel ölçekte tükenme tehdidi altındadır. Tükenme baskısı günümüzdeki gibi sürerse mutlaka tükenmeyle karşı karşıya kalacak olan türlerden (T. philomelos, T. viscivorus) olup IUCN kriterlerine göre EN (endangered: Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi çok büyük olan türler bu gruba girmektedir.) olarak belirlenmiştir. 


Türkiye, Bern ve CITES uluslararası anlaşmaları altında türün korunmasını taahhüt etmiştir. Bunun yanında Avrupa Birliği’nin Kuşları Koruma Yönetmeliği’nin Ek 1’inde yer alan ardıç kuşunun, yönetmelik uyarınca tüm Avrupa Birliği üye ülkelerince korunması gerekmektedir. 
0 yorum

Tarla Ardıç Kuşu - Fieldfare - Turdus Pilaris

Tarla ardıç kuşu (Turdus pilaris), karatavukgiller (Turdidae) familyasından, 25 cm boyunda; yaşam alanları ormanlar ve parklar olan orta boylu, ötücü bir kuş türüdür. 

Diğer benekli ardıçlardan başının ve kuyruk sokumunun mavi-gri rengi, kızıl sırtı ve siyah kuyruğuyla ayrılır. Benekleri "V" biçimindedir.

0 yorum

Boğmaklı Ardıç Kuşu - Ring Ouzel - Turdus Torquatus

Boğmaklı ardıç kuşu (Turdus torquatus), karatavukgiller (Turdidae) familyasına ait ötücü bir kuş türü.

Genç bireylerinin alt kısımlarında ergenlere oranlara daha belirgin benekler bulunur. Erişkin bireylerinde göğüste bulunan yarım ay şeklindeki beyaz kuşakla Karatavuktan ayırtedilirler.

Omnivordurlar, böcek, solucan ve bazı meyvelerle beslenirler.

Kayalık dağlarda ve az ağaçlı yerlerde yaşarlar.
0 yorum

Gökardıç Kuşu - Blue Rock Thrush - Monticola Solitarius

Gökardıç Kuşu,  Ardıç Kuşları Ailesinin (Monticola solitarius) çok güzel sesli bir türüdür. Bu kuş Turdidae familyasından ötücü bir kuş türüdür.

Bu türlerin güney Avrupa'da ve kuzey Afrika'da ırk ve Orta Asya'dan Kuzey Çin ve Malezya.

Bu kuşlar genellikle Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya'nın yüksek kesiminde yaşarlar. Diğer Asya toplumlarında Sahra-altı Afrika, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da kışlamadan daha çok göçmen bir yapıya sahiptirler. Bu kuş kuzey ve batı Avrupa'da çok nadir görülmektedir.

Kaya ardıç üreme bölgesi genellikle daha yüksek açık dağlık alanlardır. Bu kaya oyuğu ve duvarlara yuvalarını yaparlar ve genellikle 3-5 yumurta bırakırlar. Mantar, meyveler ve tohumlar ek olarak küçük sürüngen böcekleri yerler.
0 yorum

Kızıl Ardıç Kuşu - Redwing - Turdus İliacus

Kızıl ardıç kuşu (Turdus iliacus), karatavukgiller (Turdidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

Gözlerinin üzerinde kaş ve gaga hizasında bıyık gibi beyaz çizgi halinde tüyler bulunur.Kanat altları kırmızı renktedir. Boyları 19-23 cm kadardır. Birkaç yumurta bırakırlar.Yapraklar, otlar ve dallar kullandığı yuvasının kenarlarını yosun ve tüylerle çevrelerler.
Omnivordurlar, yazın böcek ve solucanlarla kışın ise meyvelerle beslenirler.

Huş ağacı, kozalaklı ağaç ormanları ile Kuzey Avrupa ve Asyanın tundralı yerlerinde yaşarlar. Ülkemize kışın gelirler. Mart ayının sonuna doğru kuzeye göç ederler. Büyük sürüler halinde göç ederler.
0 yorum

Ökse Ardıç Kuşu - Mistle Thursh - Turdus Viscivorus

Ökse ardıç kuşu (Turdus viscivorus), karatavukgiller (Turdidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

Ökse ardıcı, yaklaşık 27 cm boyundadır. Cinsler benzer renkte, düz gri-kahverengi sırt, alt taraf belirgin noktalıdır.

Hepçil beslenirler, böcekler, solucanlar ve yabani meyveleri yerler. Ökse ardıcı, sahiplendiği meyve ağacını diğer ardıçlara karşı kış boyunca korur. Adının aldığı ökse otunun meyveleri de yiyeceğini oluşturur.

0 yorum

Öter Ardıç Kuşu - Song Thrush -Turdus Philomelos

Öter ardıç kuşu ya da çil bakal (Turdus philomelos), karatavukgiller (Turdidae) familyasından, Avrasya'nın tamamına yakın bir alanda yaşayan, ötücü bir kuş türüdür. Üst tüyleri kahverengi, alt tüyleri ise kara benekli krem ya da ten rengidir ve üç alt türü tanınır. Tekrar eden şarkıya benzer kendine özgü şakımalarıyla bilinir.

Ormanlarda, bahçe ve parklarda ürerler ve kısmen göçmendirler. Önemli bir populasyonu kışları Avrupa'nın güneyinde, Kuzey Afrika'da ve Orta Doğu'da geçirirler. Aynı zamanda Yeni Zelanda ve Avustralya'ya da tür olarak yerleştirilmiştir. Dünya populasyonu tehdit altında değilse de Avrupa'nın bazı bölümlerinde tarım uygulamalarının değişmesi nedeniyle ciddi derecede populasyon düşüşü olmuştur.
0 yorum

Ardıç Kuşlarının Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu

Ardıçkuşları özellikle kutuplar hariç dünyanın her bölgesinde yaşarlar. 

Avru­pa, Asya ve Amerika kıtalarında birçok türü yaşayan güzel ötüşü olan kuşlardır. 

Avrupa’nın kuzeyinde üreyen türler yazı burada geçirerek kışın Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi güneydeki sıcak ülkelere göç ederler.



0 yorum

Ardıç Ağacı Videsu - Agaclar.Net


0 yorum

Ardıç Meyveleri Ve Şifalı Özellikleri

Ardıç meyvesinin içerisinde uçucu yağlar , reçine , glikoz , pentosan , kalsiyum , potasyum , manganez , juniperin gibi şifalı maddeler bulunmaktadır. Ardıç ağacı yapraklarında ise bol miktarda C vitamini mevcuttur.

Ardıç meyvesinin bazı şifalı özelliklerini sayacak olursak ;

- Ardıç meyveleri kişilerin vücut direncini arttırarak zindelik verir.
- Kişilerin iç kramplarını gevşetmektedir
- Mide,akciğer, bağırsak ve kanı temizlemektedir.
- Mideyi güçlendirmektedir.
- Metabolizmayı uyarmaktadır.
- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
0 yorum

Ülkemizdeki Ardıç Ağacı Türleri

Katran Ardıcı: Trakya ve Anadolu’da yüksek kesimlerde mevcuttur. Genellikle çalı şeklinde bulunup cilt hastalıklarında kullanımı yaygındır.

Adi Ardıç: Trakya bölgesinde yetişmektedir. Kozalağı mavimsi renkte olup idrar söktürücü ardıç ağacı olarak bilinmektedir.
0 yorum

Ardıç Ağacının Özellikleri

Ardıç ağacı dağlık alanlarda rahat bir şekilde yetişebilmektedir. Bundan dolayı eski zamanlarda dağ yaşamını benimsemiş göçebe kültürlerde ardıç ağacının özel bir yeri vardır.

Yüksek dağlar, ovalar,bataklıklar ve ormanlarda yetişebilmektedir. Çok geniş bir yetişme alanı olan ardıç bazen çalı biçiminde olabilirken bazen de yüksekliği 10 metreyi bulan ağaçlar şeklinde doğa bulunabilmektedir. Ardıç ağacının siyah bir meyvesi vardır. Lir kuşu, ardıç kuşu ve toy kuşu bu meyvelerden yemektedir. Bu meyveleri yemesi sonucu kuşların sindirimi sonucu çıkan dışkı ağaca hayat vermektedir.

Ardıç, juniperus cins ismi ile de tanınmaktadır. Ardıç ağacının bir çok türü mevcuttur. Ardıç fidanının büyümesi diğer ağaçlara göre yavaştır. Fidanın 1,5 ile 2 metre arasına gelmesi için yıllar gerekebilir. Fidanın ağaç halini alması ise onlarca yılı gerektirmektedir. Ardıç ağacı sivri,sert ve iğneli yapısı sayesinde kurak ve sert iklimlerde bile rahatlıkla yetişebilmektedir. Bu kadar dayanıklı olmasının bir başka sebebi de bünyesinde silisik asittir. Bir çok iğne yapraklı ağaç gibi sürekli yeşil kalabilmektedir. Ardıç ağacı karaçam, kızılçam gibi kozalağı bulunan ağaç türlerindendir.
0 yorum

Ardıç Ağacı Hakkında

Ardıç, servigiller familyasından gelen iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının ilginç bir şekilde türemektedir. Ardıç tohumları belli bir süre içinde yere dökülmektedir. Bu tohumlar ardıç kuşları tarafından yenmektedir. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde hayat bulan tohumun kabukları açılmaktadır. Kuş sindirim işlemi sonucunda bu kabuklanan tohumları dışkısıyla atmaktadır. En son aşamada toprağa karışan bu tohumlar çimlenmektedir.

Ardıç bütün yabani meyveler arasında ayrı bir öneme sahiptir. Ardıç meyvesine tarih boyunca çok değer verilmiştir. Çünkü bünyesinde bir çok şifayı barındırmaktadır. Orta Çağ zamanında Avrupa’nın birçok yerinde Veba çok tehlikeli ve öldürücü hastalıktı. Bu zamanlarda insanlar ardıç meyvesini çok fazla tüketerek kendilerine şifa aramıştır.
0 yorum

Ardıç Ağacı

Eğer bozkırın ortasında yalnız kalmış bir orman görürseniz hiç düşünmeden onun ardıç olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu kadar güç koşullarda olmasına, tutunacak yeri kalmamasına rağmen hala yaşama direncini yitirmeyen, Anadoluyu terk etmeyen, yok olsa da en son gitmek isteyen ağaçtır ardıçlar. Anadolu'nun simgesidir. Onunla özdeşleşmiş olan ardıçların bu toprakları terk etmesi buraların artık yaşanmaz olduğunun göstergesidir ki, korkarım bu gerçekleşmek üzeredir. O halde ardıçların bu topraklara dönüşünü sağlamak ona eski itibarını vermek, Anadolu’ya, değer vermekle eş anlamlıdır. 
0 yorum

Ardıç Kuşu Davranışları

Yerde hem zıplayarak hem koşarak ilerlerler. Arada bir durup avlarının toprak altındaki seslerini dinleyerek ani bir hamle ile toprağı gagasıyla eşelemeye başlar ve çoğu zaman avlarını bulurlar. Sabah erken ve akşam geç saatler en hareketli oldukları zamanlardır. İnsana yakınlaşabilen türlerdendir. Kış aylarında sürüler halinde bulunurlar.


0 yorum

Ardıç Kuşu Biyolojisi

Mart ve Temmuz ayları arasında ürerler. 4-6 adet yumurta yaparlar. 2-3 kez kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi 12-13 gündür. Yuvayı dişi kuş genellikle bir ağaç çatalına yapar, çalılıklar veya duvarlara da yuva yaptıkları olur. Kuluçkaya da dişi kuş yatar. Yavrular her iki eş tarafından beslenirler. Gençler, Temmuz ayında aileden koparlar. İri yuvalarında ot, çimen, kökler, yosun ve yapraklar malzeme olarak kullanılır. Yumurtaları düz satıhlı, donuk mavi renkli ve üzeri kırmızı-kahverengi, siyah noktalıdır.


0 yorum

Ardıç Kuşunun Beslenmesi

Omnivordurlar, solucan, sümüklü böcek, salyangoz, bazı böcekler, küçük sürüngen, bazı meyve ve tohumlar besin kaynaklarıdır. Özellikle ardıç tohumlarını yiyerek bu tohumları da dışkısı ile atarak çimlenmesin de önemli bir görevi vardır.

0 yorum

Ardıç Kuşu Habitatı

•Yüksek ormanlıklarda (kozalaklı ağaçlar, huş ağacı ve tundra ormanları, yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlar, ekili alanların kenarındaki ağaçlıklar, fundalık ve makilik alanlar, kayalıklar, parklar ve bahçelerde görülür. Kışın genelde sık olmayan yüksek ormanları tercih ederler.


 
;