16 Ekim 2012 Salı

Ardıç Ağacı Hakkında

Ardıç, servigiller familyasından gelen iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının ilginç bir şekilde türemektedir. Ardıç tohumları belli bir süre içinde yere dökülmektedir. Bu tohumlar ardıç kuşları tarafından yenmektedir. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde hayat bulan tohumun kabukları açılmaktadır. Kuş sindirim işlemi sonucunda bu kabuklanan tohumları dışkısıyla atmaktadır. En son aşamada toprağa karışan bu tohumlar çimlenmektedir.

Ardıç bütün yabani meyveler arasında ayrı bir öneme sahiptir. Ardıç meyvesine tarih boyunca çok değer verilmiştir. Çünkü bünyesinde bir çok şifayı barındırmaktadır. Orta Çağ zamanında Avrupa’nın birçok yerinde Veba çok tehlikeli ve öldürücü hastalıktı. Bu zamanlarda insanlar ardıç meyvesini çok fazla tüketerek kendilerine şifa aramıştır.

Yine Orta Çağda ardıç meyvesi yenildiğinde idrar menekşe kokusu aldığı için Romalı kadınlar tarafından sıkça kullanılırdı. Bu dönemlerde ayrıca ardıç cadılardan korunmak üzere evlerin çevresine ekilirdi.

Ardıçın insanları hastalıklardan koruduğuna inanılmıştır. Bu inanç Orta Çağ dan günümüze kadar gelmiştir. Bu yüzden özellikle Avrupa da bazı konutların etrafı ve bahçeler hastalıklardan korunmak için ardıç ağaçlarıyla kaplanır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
;