16 Ekim 2012 Salı

Anadolu Bozkırına Umut Haber


Eğirdir Orman Fidanlığı, yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenebilen ardıç ağacını, kimyasal ortamda çimlendirmeyi başardı. Böylece İç ve Doğu Anadolu'nun bozkırları yeşilliğe kavuşacak.


AA - ANTALYA - Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki orman fidanlığı mühendisleri, yalnızca ardıç kuşunun dışkısından çimlenebilen ardıç ağacını, kimyasal ortamda çimlendirmeyi başardı. Eğirdir Orman Fidanlığı Müdür Yardımcısı Hazin Cemal Gültekin başkanlığında oluşturulan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'nden bir profesör, bir doçent ve bir doktorla fidanlık personeli beş teknikerden oluşan ekibin, uzun yıllar süren çabaları olumlu sonuç verdi.


Ormancılıkta devrim

Ekip başkanı orman yüksek mühendisi Hazin Cemal Gültekin, bu yıl ilk kez 150 bin fidan ürettiklerini, 1 milyon fidan üretimi için de çalışmalara başladıklarını, birkaç yıl içinde ise yılda 10 milyon fidan üretimini hedeflediklerini söyledi. Dünya ormancılığında bir devrim niteliğinde olan ardıç fidanının çimlendirilmesinin bugüne kadar gerçekleştirilemediğine dikkati çeken Gültekin, şu bilgiyi verdi:


Dünyada ilk

"Ardıç tohumları, yalnızca ardıç kuşlarınca yenilip, dışkı yoluyla

atıldığında, dışkı ortamında çimlenebiliyordu. Bugüne kadar başta Rusya olmak üzere birçok ülkenin bilim adamları, ardıç kuşu dışkılarını toplayarak, çimlendirme çalışması yaptı. Ancak, bu çalışmalar yeteri kadar başarılı olamadı. Eğirdir Orman Fidanlığı olarak, ilk kez biz uzun yıllar süren denemelerin ardından, kimyasal ortamda ardıç tohumunu çimlendirmeyi ve bu çimden fidan üretmeyi başardık."

Gültekin, Türkiye'deki orman varlığının yüzde 8'ini ardıç ormanlarının oluşturduğunu, 1 milyon hektar ardıç ormanının ise, yeni ardıç ormanları kurulamadığından ve mevcut ormanlar gençleştirilemediğinden yalnızca muhafaza edildiğini belirtti. Ardıç ağacının çok az su ile kıraç arazilerde yaşayabildiğini ve orman yangınlarına karşı da dirençli olduğunu vurgulayan Gültekin, şöyle devam etti:


Erozyon önlenecek


"Türkiye'deki ardıç ormanlarının yüzde 92'si niteliğini yitirmiş, kendinden beklenilen fonksiyonları yerine getiremez hale gelmiştir. Bunun en büyük nedeni, ardıçların fidan üretim tekniği ve çimlenebilir tohum elde etme tekniğinin bilim dünyasınca ortaya konulamamış olması. Bu yüzden ardıç ormanlarımız daralmaya devam ediyor.

Ülkemizin iç bölgelerinin ormanla kaplı olmamasının nedeni de ardıç fidanının üretilememesinden. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun kıraç arazilerinde, çok iyi bir yaşam alanı bulabilecek ardıç sayesinde, Anadolu bozkırları ormanlarla kaplanacak. Yüzlerce yıl önce ardıç ormanlarıyla kaplı İç ve Doğu Anadolu'da orman kurmada kullanılabilecek tek ağaç ardıç. Ardıç ormanları İç ve Doğu Anadolu'da erozyonu önleyecek. Ardıç, Akdeniz iklim kuşağında yangına en dirençli ağaç."


100 milyon dolar gelir

Gültekin, Eğirdir Orman Fidanlığı'ndaki ekibin bugüne dek 15 ayrı bilimsel çalışma gerçekleştirdiğini ve bu çalışmaların sonuncusunda tohum çimlendirme oranının yüzde 70'in üzerine çıktığını anlattı. Orman yetiştirme konusunda çalışan bilim adamlarının bunun dünyanın en yüksek çimlendirme oranı ve en ekonomik çimlendirme yöntemi olduğunu kabul ettiğine değinen Gültekin, "Bilim adamlarımızın söylemiyle, ülkemiz ormancılığında, hatta dünya ormancılığında devrim niteliğinde bir çalışma gerçekleştirildi" diye konuştu.

Gültekin ardıç ağacının rüzgâr, kar ve ses perdesi olarak, yol kenarlarında

ve kentlerde de kullanıldığını, tıp, alkollü içki, kozmetik sanayi, inşaat sektörü ve mobilya sanayii için de ardıç ağacının çok değerli olduğuna işaret etti. Gültekin, "Yeni ardıç ormanlarının kullanılması ve mevcut ardıç ormanlarında gençleştirme çalışmalarının başlanmasıyla, bugüne kadar işletmeye açılmayan 1 milyon hektarlık ardıç ormanlarından yıllık 100 milyon dolar gelir elde edilebilir" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
;